Ik wil graag een hond

Een hond schaf je niet zomaar even aan, Neem de tijd om je goed voor te bereiden alvorens je overgaat tot het in huis halen van een schattige pup of een jonge/volwassen hond.

Door alles goed op een rijtje te zetten wat je zoekt in een hond en wat jij de hond kunt bieden voorkomt teleurstelling en weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

 

Als eerste wat zoek je in een hond en wat kun je de hond bieden?

Zoek je een gezellige huisgenoot om lekker mee te kunnen knuffelen en waar je dagelijks je wandeling mee kunt maken of heb je ambities om te werken met je hond in sporten zoals behendigheid, breitensport, flyball.

De hond moet passen bij de ambitie die jij voor ogen hebt maar veel belangrijker pas jij bij de behoeftes die de hond van jou (ras) keuze heeft.

Heb je tijd om de hond te bieden wat hij nodig heeft?

 

Ben je bereid om te gaan trainen?

Het opvoeden van een hond kost tijd, een pup groeit vanzelf snel groot maar leert niet vanzelf. daar gaat tijd en veel energie in zitten in de praktijk zien we regelmatig dat er niet voldoende tijd is om te investeren in de dagelijkse opvoeding. Trainen met je hond kost een uur in de week op een hondenschool maar daarnaast ook 15 tot 20 min per dag in korte sessies.

 

Heb je voldoende tijd in je drukke alledaagse agenda om met je hond lekker naar buiten te gaan?

Hoeveel tijd kun je besteden aan je pup? een pup heeft namelijk de eerste maanden veel extra tijd nodig.

Hoeveel tijd kun je besteden aan je jonge/volwassen hond?

Een jonge/volwassen hond moet minimaal drie keer per dag uitgelaten worden. waarvan tweemaal minstens een half uur.

Een hond is bovendien een sociaal wezen en heeft ook quality time met jou nodig.

 

Hoe woon je en hoe is jullie gezin samengesteld?

Woon je in een flat zonder lift of in een buitengebied heb je een grote tuin of lap grond om je huis zijn aspecten die meespelen in de keuze welke rassen wel of juist minder of helemaal niet geschikt zijn voor jou.

Ook je gezinssamenstelling speelt een belangrijke rol in je keuze,

een gezin met jonge kinderen is een drukkere leefomgeving dan een éénpersoons huishouding. Een (ras)hond die erg prikkelgevoelig is, is dan niet de beste keuze om in een druk gezin te moeten functioneren.

 

Hoe zit het met je financiële plaatje?

Naast het kopen van een pup of jonge/volwassen hond komen er nog andere kosten bij kijken.

Naast de aanschaf van een (ras)hond  van jou keuze gemiddeld tussen de €600 en €1500 komen er nog andere uitgaven bij.

Denk hierbij aan inentingen en/of titerbepalingen 

Overige dierenartskosten, trainingen/hondenschool, water- en voerbakken, voeding, wormenkuur, behandeling tegen vlooien en/of teken, kammen en borstels, trimmer, halsband en riem, hondenbed, bench, autokennel, pension, hondenbelasting, zorgverzekering, kluifjes en snacks, speelgoed, etc.

Met de aanschaf van een hond ben je er dus nog niet er komen nog een hoop andere extra kosten om de hoek kijken. Bedenk je van te voren goed of je deze kosten kunt dragen.

Voorkom dat je de hond na een aantal maanden moet afstaan omdat jij niet in zijn dagelijkse levensbehoefte kunt voorzien.

 

Ras keuze,

Al het bovenstaande is van invloed op het lijstje van jou (ras)honden keuze.

Verdiep je in de (ras)honden van jou keuze middels rassenencyclopedieën, internet en infomeer bij de mensen/fokker die bekend zijn met de (ras)honden van jou voorkeur. Zorg dat je goed geïnformeerd bent, niet alleen de mooie kanten en plus punten, maar ook de nadelen van het specifieke ras. 

 

Maak je zelf eerst bewust  van wat je nu eigenlijk wil.

pup, kruising rashond, asielhond of een hond uit het buitenland.

Denk er goed over na of jij de hond kan bieden wat hij nodig heeft, zeker een hond uit het asiel of buitenland heeft al vaak een rugzakje met de nodige problemen of specifieke verzorging/begeleiding nodig. Weet zeker dat jij de hond op de juiste manier kunt begeleiden en de kosten kunt dragen die daaraan verbonden zijn. voorkom teleurstellingen en (gedrag)problemen die helaas maar al te vaak leiden tot het afstand doen van een hond.