Honden en de koude wintermaanden

Pas op voor zoutvergiftiging

 

Zoals je weet wordt er in de winter pekel gestrooid om gladheid te voorkomen. Deze pekel kan aan de poten van een hond blijven kleven en als je hond hier erg veel van binnen krijgt, dan kan dat zelfs fatale gevolgen hebben.

 

Een grote hoeveelheid aan zout die voor een hond fataal kan worden ligt tussen de 1,9 en 3,7 gram zout per kg hond. De klachten kunnen tot 72 uur na inname beginnen op te treden. De meest voorkomende klachten zijn braken en/of diarree, maar er kunnen ook neurologische klachten optreden.

Dit wordt veroorzaakt door uitdroging van de hersenen. Het lichaam probeert dan door het aanmaken/mobiliseren van bepaalde stoffen om toch vocht vast te houden in de weefsels, waardoor het toedienen van vloeistof (om het zout uit te spoelen en de uitdroging op te heffen) ook met de nodige voorzichtigheid moet gebeuren, anders kan er zwelling van de hersenen optreden en dit kan ook fataal worden. Norit heeft geen zin, want zout bindt niet aan norit. Ook de (bekende) tip om je hond te laten braken door hem zout te geven kan dus fataal aflopen!

 

Extra goede reden dus om de pootjes van je hond goed af te spoelen en te drogen na een wandeling, dit voorkomt dat de hond aan zijn voetzolen of tussen de teen huid gaat likken, waardoor een ontsteking kan ontstaan. 

 

Voetzooltjes insmeren met vaseline

 

Honden vinden sneeuw geweldig! ze rennen graag door de sneeuw maar ook sneeuw heeft nadelen. Door de sneeuw kunnen er ijsballetjes vormen in de haartjes tussen de voetkussentjes van de hond. vooral langharige honden hebben hier last van. Doordat de lichaamstemperatuur van de hond hoog is, smelt de sneeuw waarin hij loopt. Na verloop van tijd bevriest dit weer, waardoor er ijsballen tussen de tenen ontstaan. Lopen wordt voor de hond pijnlijk en het verwijderen is op dat moment erg lastig omdat een ijsbal keihard is. Probeer dit ten alle tijden te voorkomen,  knip overtollig haar weg om te voorkomen dat er sneeuw- en ijsballetjes onder de voetzolen vastkleven. 

(Ijsballen kun je verwijderen door deze te smelten met je warme handen. nooit eruit proberen te trekken)

 

Smeer de voetzolen van de hond goed in met vaseline. Bij een lange wandeling kun je eventueel een tube vaseline meenemen zodat je onderweg indien nodig kunt bijsmeren.

Te vaak insmeren is ook niet goed omdat de honden er dan zachte pootjes van krijgen, maar bij extreme weersomstandigheden zoals sneeuw is een laagje vaseline juist goed voor de voetzolen van de hond.

 

Voor langere wandelingen kunnen hondenschoentjes ook uitkomst bieden.

Ze houden de poten droog en beschermd de voetzolen van de hond tegen eventuele verwondingen, die sneller optreden omdat de sneeuw de ondergrond verbergt. Hondenschoentjes beschermen je hond dus het best tijdens een langere wandeling.

 

Voorkom onderkoeling

 

Zorg ervoor dat je hond niet nat wordt

Een natte hond heeft eerder kans om onderkoeld te raken. Voorkom dus gesmolten sneeuw of water in de vacht.

Laat je hond niet op het ijs. Het ijs is uiteraard erg glad, waardoor je hond kan uitglijden. Hij kan zijn gewrichten, botten of spieren blesseren. Daarnaast loop je het gevaar dat je hond door het ijs zakt of in een wak valt met alle gevolgen van dien.

Puppy’s zijn nog te klein en hebben niet genoeg vet en vacht om zich te weren tegen de kou. Rassen met een korte vacht en/of kale buik, die van oorsprong uit warmere gebieden komen, zijn minder bestand tegen de kou.

Hoe weet je nu of je hond het koud heeft?

  • Rillen
  • Hond is in zichzelf gekeerd, maakt geen contact
  • Problemen met ademhalen
  • Zwakke hartslag

Onderkoeling kan ook optreden bij koude wind of na het vallen in koud water. De hond rilt, is suf en voelt koud aan wat moet je hieraan doen?

  • Breng de hond zo snel mogelijk naar een warme ruimte
  • Verwarm de hond zo snel mogelijk  dekens en kruiken
  • Wrijf de hond over de romp met een handdoek, zodat de bloedsomloop gestimuleerd wordt
  • Indien de hond zelf kan drinken, biedt hem dan lauwwarm (suiker) water aan

Bevriezingsverschijnselen

 

  • De huid is bleek en blauw en in een later stadium rood en opgezwollen.
  • De hond heeft pijn aan de oren, staart of poten

 

Bel altijd onmiddellijk met je dierenarts voor verdere instructies

Mocht de hond snel lijken te herstellen, controleer dan de temperatuur deze is normaal tussen de 38-39 graden. 

 

Houd de hond warm tijdens de wintermaanden

Hoe zorg je ervoor dat de hond warm blijft als het buiten vriest? Stilstaan in de sneeuw dien je te voorkomen, zorg er dus voor dat je hond in beweging blijft, dan blijft hij warm. Voor honden met een korte vacht en/of kale buik kun je eventueel een hondenjas of dekje aanschaffen.

Last but not least, zorg dat de hond zichtbaar is

In de wintermaanden is het vaak al om 17.00 uur donker. Goede verlichting is dan geen overbodige luxe. Er zijn verschillende mogelijkheden. Denk aan een reflecterend veiligheidshesje, een reflecterende halsband of een knipperlichtje zodat je hond goed zichtbaar is. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor jou!

 

Ik hoop mede door dit blog ervoor te zorgen dat je samen met je hond plezier kunt hebben in de koude wintermaanden.